Yeni seslerin Türk tiyatrosuna kazandırılması amacıyla kurulan Akademi-Z; dinamik bir kadro ile sezonda tiyatro dünyasına kazandırılmıştır. Eskiye sırtını dönmeden yeniye kapısını açan ekip, Türk tiyatrosunun ustalarını baş köşeye koyarak bu sezonunda Refik Erduran'ın Haldun Taner'e ithafken yazdığı "Bir Tatlı Huzur" adlı oyunla seyirci ile buluşmaya hazırlanmaktadır. Büyük prodüksiyonlardan korkmayan Akademi-Z yaptığı oyunlarla Türkiye'nin her yerindeki seyirci ile buluşmayı hedeflemektedir.
Sanatçı kimliğine, sanatsal işbirliğine önem veren topluluk gelecekte yapacağı projelerle Türk tiyatrosuna oyuncu, dansçı, müzisyen, yazar kazandırarak yoluna devam edecektir. Bir sanatçının her zaman en büyük gayesinin eğitim olduğuna inanır. Bu sebeple ustaların gençlerle buluşmasını ayrıca önemser. Yoluna kattığı gençleri ustalarla beraber işleyerek geçmiş ve geleceği harmanlamayı seçmiştir. Yerli metinlerin günümüz seyircisini yakalamakta en doğru yaklaşım biçimi olduğuna inanmaktadır.
Bu sebeple Akademi-Z'nin kapısı yeni yazarlara her zaman açıktır. Haydi sahne sizin, gelin çağdaş bir dille Türk tiyatrosuna ses olalım!
Usta Edebiyat dehası Haldun Taner'in 100. Yılı. Tabi ki Türk Tiyatrosunda. "Siz dünyanın bir ucunda tüm gözlerin üzerinize çevrildiği bir yerde. Biz dünyanın öteki ucunda, ayrı uluslardan olsak da aslında yazarlar sadece kendilerinden oluşan tek bir ulustur: Yazarlık ulusu..." Bir konuşmasında şöyle sesleniyor; "Radikal düşünmek, Descartes'ten öğrendiğimiz düşünce metodlarını kullanarak her şeye şüphe ile yaklaşmak. Karşıtı ile tezi, tezle antitezi karşılıklı kıyaslamak, ondan sonra senteze varmak. Asla gelip geçen zorbalıklara boyun eğmemek. Tevfik Fikret'in dediği gibi "Yürüdüm fakat ben muannit sabur." Doğru bildiğimiz yolda, birbirimizden ayrı yollar olsa da, imanla yürümek. Başımıza bazı aksilikler gelse de bildiğimizden şaşmamak." İşte bunlar bizim ortak paydamız. İşte biz buralarda ortağız. İnsanı evrenselleştirmeyi, estetik değerleri, kimlikleri, kimliksizlikleri, ırk, dil, din, insan ayrımı yapanları, yapmayanları, insan olabilmenin ortak değerlerini, birkaç satırla ne de güzel, yüce, oldun ve usta anlatmış.
Ama onun yüzü ile değil, kendi yüzümüzle.
Bu çalışma Usta'yı Türk haklına, Türk insanına, Türk gencine tanıtma çabası. Evrensel değerlerimizin başında olanlardan Taner'i yaşatma çabası. Aradan yüzyıl geçmiş. Belli ki daha çok yüzyıllarda birlikte olacağız. Evrensel dili bu kadar ustaca kullanan, evrenselleşmeyi bu denli içine sindirmiş, dünyada sınırların ortadan kalkması için yaşamı boyunca mücadele vermiş, değerli ustanın aziz hatırası önünde saygı ile eğiliyorum.
Zafer Kayaokay
MERVE YALÇIN: 1986 yılında İstanbul'da doğan oyuncu, 2008 yılında Haliç Üniversitesi Konservatuvarı tiyatro bölümünden mezun oldu. Bir süre drama eğitmenliği yaptıktan sonra İstanbul Devlet Tiyatroları'ndaki görevine başladı. Bir Anadolu efsanesinden esinlenilen "Kızılırmak - Karakoyun" ve Çanakkale Savaşı'ndaki kahramanlığı anlatan "57. Alay" adlı oyunlarda rol aldı. Halen İstanbul Devlet Tiyatroları'ndaki görevini sürdürmektedir.
HAKAN GÜNGÖR: 13 Aralık 1979'da Ankara'da dünyaya geldi. Lise yılları ve sonrasında özel radyolarda program yapımcılığı ve sunuculuk yaptı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü Oyunculuk Ana Sanat Dalı'nda öğrenim gördü. Okul hayatı boyunca çeşitli workshoplara katıldı. Ankara Devlet Tiyatrosunun "Aşk-ı Memnu" adlı oyununda "Beşir" karakterini canlandırarak başladığı profesyonel profesyonel oyunculuk yaşantısına, Devlet Tiyatrosu, Özel Tiyatrolar, Sinema Filmi ve çeşitli TV Dizilerinde farklı rolleri alarak devam etti. Hakan Güngör halen İstanbul Devlet Tiyatrosunda çalışmaktadır.
FIRAT DEMİR: 2009 yılında Bahçeşehir Üniversitesi oyunculuk bölümünden mezun olan sanatçımız 2010 yılından beri İstanbul Devlet Tiyatroları bünyesinde Mimar Sinan'ın yaşamından kesitler sunan "Sinan Süleymaniye'de", Çanakkale Savaşı'ndaki kahramanlık destanını anlatan "57. Alay" gibi oyunlarda önemli roller üstlenmiştir. Halen İstanbul Devlet Tiyatrosu bünyesindeki görevini başarıyla sürdürmektedir.